I Danmark er vi glade for at fejre Fastelavn, og selvom højtiden ikke har grundlag i fejring af en kristen fødsel eller højtid, er vi faktisk utrolig loyale overfor netop denne lidt specielle helligdag.

I artiklen her kigger vi ind i historikken bag fastelavn. For selvom mange i dag forbinder den lidt underlige helligdag med en kristen fasteperiode, hvor mangel på kød krævede, at man måtte holde tilbage i forhold til madrationerne, ligger der faktisk noget andet bag den Europæiske højtid.

Udregning af fastelavnsdatoen som kan variere helt op til 5 uger

Specielt ved fastelavn og fastelavnsfest er, at man aldrig helt ved, hvornår fastelavn falder. For modsat andre helligdage, der er fastsat ved dato, beregnes fastelavn på den måde, at man holder fastelavnsfest præcis 50 dage efter påskedag. Og netop af den årsag vil man også opleve, at fastelavn falder på forskellige datoer hvert år.

Ideen med de 50 dage fra påskedag er, at man i kirkeligt regi havde bestemt, at befolkningen skulle faste netop 50 dage frem til påske, som Jesus gjorde det. Men i Danmark har fastsættelsen af denne dato faktisk ikke altid været udregnet således. For selvom fastelavnsfesten i dag har en kirkelig betydning, startede den faktisk ud med at være en højtid til fejring af sæsonskiftet fra vinter til forår. Og det er der måske ikke så mange, der egentlig er klar over. I forbindelse med protestantismens indtog i Danmark i den sene middelalder forsøgte man da også at fjerne sammenhængen mellem fasten og højtiden, men uden helt. For danskerne var blevet for glade for den muntre fastelavnsfest, og i den tid havde folk for længe glemt, at traditionen ikke var bundet op på kirkelige bestemmelser.

Fastelavn i dag

I dag er fastelavn ikke længere dikteret af kirkens traditioner eller en ide om, at sæsonen skifter fra vinter til forår, men i stedet en højtid, der byder op til fastelavnsfest i de danske byer. Rundt om i landet afholdes karneval, og flere tusinde danskere vrimler til storbyerne for at deltage i et brag af en udklædningsfest, hvor alle samfundslag og sociale klasser glemmes, og hvor vi bare nyder det faktum, at man i Danmark har frihed til at kunne skabe sig og hygge sammen den ene dag om året.

Til fastelavn 2019 er der da også igen lagt op til et brag af en fastelavnsfest, og hvis du vil være med til afholdelse af den folkekære tradition, kan du med fordel vende snuden i retning af enten København eller Aalborg, hvor man i efterhånden mange år har afholdt nogle af landets største karnevaller.