Rummy
Indholdsfortegnelse
Rummy er et klassisk kortspil, der har begejstret spillere verden over i generationer. Spillet kombinerer held og strategi og kan spilles af både børn og voksne. Rummy findes i mange varianter, men fælles for dem alle er målet: at samle kort i bestemte kombinationer og komme af med sine kort, før modstanderne gør det.
I Danmark kendes spillet også som “500”, men grundreglerne er de samme, uanset hvad man kalder det.
Reglerne for Rummy
Reglerne i Rummy er meget enkle. Hver spiller får tildelt et antal kort og skal herefter forsøge at danne sekvenser med kortene på hånden. En tur består i at trække et kort og derefter kassere et kort, og målet er at lægge alle sine kort ud i gyldige sekvenser eller kombinationer.
Spillet slutter, når en spiller er kommet af med alle sine kort, og pointene tælles op ud fra de kort, modstanderne har tilbage.
Sådan starter du spillet
Først vælges en kortgiver, som blander kortene grundigt. Antallet af kort, hver spiller får, afhænger af, hvor mange der deltager: Ved to spillere får hver 10 kort, ved tre eller fire spillere får hver 7 kort, og ved fem eller seks spillere får hver 6 kort.
Resten af kortene lægges i en bunke midt på bordet med billedsiden nedad. Det øverste kort vendes og lægges ved siden af bunken med billedsiden opad – dette er afsmidningsbunken.
Kortgivning
Kortgiverens opgave er central for en god start på spillet. Efter at have blandet kortene grundigt, deler kortgiveren det rigtige antal kort ud til hver spiller – typisk én ad gangen, med billedsiden nedad, så ingen kan se hinandens kort.
Når alle har fået deres kort, lægges de resterende kort i en bunke midt på bordet med billedsiden nedad; dette er trækbunken, hvorfra spillerne trækker kort undervejs i spillet. Det øverste kort fra trækbunken vendes og placeres ved siden af som start på afsmidningsbunken, hvor spillerne smider de kort, de ikke vil beholde.
Spillet begynder hos spilleren til venstre for kortgiveren, og turen går herefter med uret rundt om bordet. Det er vigtigt, at kortene deles ud uden at nogen ser hinandens kort.
I nogle varianter roterer rollen som kortgiver efter hver runde, så alle får mulighed for at være kortgiver i løbet af spillet. Hvis der bruges jokere, skal de blandes ind i bunken, før kortene deles ud.
Lægge kort til stik
Når det er ens tur, starter man altid med at trække et kort – enten fra trækbunken eller fra afsmidningsbunken. Herefter kan man lægge et eller flere stik ned på bordet, hvis man har mindst tre kort, der danner en gyldig sekvens eller kombination.
Man kan også bygge videre på allerede eksisterende sekvenser på bordet, uanset hvem der har lagt dem ud. For eksempel kan man lægge en fjerde otter til tre ottere, der allerede ligger på bordet, eller forlænge en sekvens, hvis man har det rigtige kort.
“Rummy!”-situationen
En særlig situation opstår, hvis en spiller smider et kort i afsmidningsbunken, som faktisk kunne have været brugt i en kombination på bordet. Hvis en af de andre spillere opdager det og hurtigt råber “Rummy!”, får vedkommende lov til at tage kortet og lægge det til kombinationen, hvor kortet passer til. Hvis man er opmærksom og hurtig, kan man altså vinde ekstra point.
Tage bunken op
Normalt trækker man kun ét kort fra trækbunken eller tager det øverste kort fra afsmidningsbunken. Men i nogle varianter, især i “500”, kan man vælge at tage hele afsmidningsbunken, hvis man altså kan lægge mindst tre kort ned som en gyldig kombination. Kan man ikke lægge de tre kort ned, får man en straf, typisk på 50 point.
Jokere
Jokeren er et af de bedste kort i Rummy, da den kan bruges som erstatning for et hvilket som helst andet kort i en kombination. Hvis man selv har eller trækker det kort, som jokeren repræsenterer i et stik, kan man bytte det ud og tage jokeren til sig. Dette kan give nye muligheder for at danne kombinationer senere i spillet. Jokere tæller for 25 point, så man vil helst ikke have dem på hånden, når runden slutter.
Rundens afslutning
En runde slutter, når en spiller har lagt alle sine kort ned i kombinationer og afslutter sin tur med at lægge det sidste kort i afsmidningsbunken. Det er ikke tilladt at afslutte ved at lægge det sidste kort ned i en kombination på bordet – man skal altid slutte ved at smide et kort væk. Når runden er slut, tælles pointene sammen.
Pointsystem
Pointene i Rummy gives ud fra de kort, man har tilbage på hånden, når runden slutter. Billedkort (Konge, Dame, Knægt) og 10’ere giver 10 point hver, esser giver typisk 15 point, og de øvrige kort tæller deres pålydende værdi. I nogle udgaver af rummy, såsom ‘500’, tæller de øvrige kort for 5 point. Jokere giver 25 point.
Spilleren, der først slipper af med alle sine kort, får ingen strafpoint. Alle de øvrige spillere får dog straf baseret på de kort, de har tilbage på hånden. Disse strafpoint skal trækkes fra eventuelle stik, så har man få stik og mange kort tilbage, ender man hurtigt med minus. Spillet fortsætter typisk indtil en spiller når en bestemt pointgrænse, typisk 500 point.
Variationer
Rummy findes i mange forskellige udgaver. Den mest kendte i Danmark er “500”, hvor man spiller med 52 kort og tre jokere, og hvor pointene tælles lidt anderledes end i den klassiske version. Der findes også varianter som Gin Rummy, hvor man kun spiller med 52 kort uden jokere, og hvor strategien er lidt anderledes.
Andre populære former er Canasta, hvor man spiller i hold og bruger flere sæt kort og jokere, samt tyske og amerikanske versioner, der har egne regler for point og kortgivning. Fælles for alle varianter er dog, at det gælder om at være opmærksom, holde øje med modstanderne og udnytte sine muligheder bedst muligt. Et andet populært kortspil i Danmark er kortspillet bridge, som bestemt er hyggelig at spille sammen med vennerne.