3 tips til en mere bæredygtig hverdag
Klimakrisen er for alvor over os, og den grønne omstilling er blevet en realitet ikke bare i Danmark, men på verdensplan. Det handler om at redde Jorden fra os selv, den er vi allesammen med på. Men på det lidt mere praktiske plan, er der mange der er lidt i tvivl om hvad bæredygtighed er, og hvad vi helt præcis skal gøre. Her er 3 tips til, hvordan du kan deltage i kampen for vores klima, og leve en mere bæredygtig hverdag.
Reducer brugen af energi
Det største punkt i den grønne omstilling, er det som kaldes miljømæssig bæredygtighed. Det handler ganske enkelt om, at bevare naturens ressourcer og bruge dem på en sådan måde, at Jorden kan nå at reproducere vores forbrug. Hvert år har vi et enormt overforbrug af ressourcer, der resulterer i at vores kommende generationer ikke vil få adgang til de samme ressourcer, som vi er afhængige af i dag. Det handler blandt andet om vores kæmpe forbrug af olie, kul og naturgas.
Den grønne omstilling for os, kommer derfor blandt andet til at handle om, at reducere vores forbrug af energi. I din hverdag kan du starte med noget så simpelt som at tage cyklen på arbejde og til dagens andre gøremål. Spar på benzinen og spar også på strømmen derhjemme. Derudovere kan du støtte de organisationer og virksomheder, der arbejder på at omlægge vores energiproduktion, for eksempel ved at skifte til en grøn eludbyder, der producerer strøm ved hjælp af vindkraft i stedet for afbrænding af fossile brændstoffer.
Undgå at købe nyt
Vores overforbrug er hjulpet godt på vej af vores personlige overforbrug af materielle goder. Vi lever i en tid, hvor man ikke længere tænker to gange over at købe nyt hele tiden. Nyt tøj, nye ting, ting vi ikke engang har brug for. Værst af alt, så køber vi tonsvis af ting, der kun bliver brugt en enkelt gang før vi smider dem ud i skraldespanden. Tandstikker, sugerør, plastikkopper og emballager til vores drinks og vores mad. Produktionen af plastik tærer voldsomt på vores ressourcer og plastikken, den ender i havet, hvor naturen tager op til flere hundrede år om at nedbryde den igen. Bare så du kunne få en kop kaffe med på vejen hjem.
Bæredygtighed i hverdagen handler derfor også om, at minimere forbruget af plastikposer og emballager. Det kræver ikke særlig meget, at tage en stofpose med ud at handle, eller i det mindste genbruge posen fra sidste gang. Det meste, hvis ikke alt vores mad, kan opbevares i krukker eller kasser, eller med et stykke bivokslærred omkring sig. Flere og flere madproducenter tilbyder mindre eller helt plastikfri emballage, men vi skal vælge dem, og betale prisen, for at det forbliver en mulighed.
Spis lidt grønnere til hverdag
Økologisk bæredygtighed hører også med under miljømæssig bæredygtighed, og handler om at værne om naturens økosystemer, og at undgå forurening af den jord, luft og vand, som de fremtidige generationer også skal leve af. Det handler om meget mere end bare økologi. Økologi i sig selv er ikke engang nødvendigvis altid bæredygtigt, da produktionen stadig kan være voldsomt belastende for naturen, eller ødelægge vitale naturområder. Alligevel er det som oftere et langt bedre alternativ til konventionelt producerede fødevarer.
At spise økologisk er den mindste ting vi kan gøre i hverdagen. I nogle tilfælde koster det mere, men det er en lille pris at betale for bedre, sundere og mere bæredygtigt produceret mad. En anden ting man kan gøre, er at spise mindre kød. Produktionen af kød er nemlig voldsomt ressourcekrævende i forhold til produktionen af frugt og grønt. Og så er det jo alligevel også sundere for os, at spise mere grønt.