Om enten det er på arbejdspladsen eller blot til privatlivet, så er fildeling en vigtig del af vores hverdag. Gennem tiden så er filer generelt begyndt at fylde mindre, men kvaliteten af filer er også voksende, hvilket bringer os et i dilemma hvor komprimeringsværtøjer er løsningen.

Et komprimeringsværktøj som WinRAR er en absolut nødvendighed, hvis man eksempelvis sender filer gennem e-mail.

Hvad er et komprimeringsværktøj?

Et komprimeringsværktøj lader dig nedpakke og udpakke de ønskede filer. Hvis du eksempelvis har en større fil, som du ønsker at sende til en kollega, så kan du nedpakke filer og derved mindske størrelsen væsentligt. Efter at din kollega har modtaget filen, så skal personen blot udpakke den. Efter udpakningen så vil filen have sin originale størrelse igen, og det påvirker derfor slet ikke kvaliteten af de forskellige filer.

Fordele ved komprimeringsværktøj

Det mest grundlæggende er at filerne bliver væsentligt mindre, hvilket gør fildeling en del hurtigere. Og det er uanset om du sender filerne gennem e-mails eller et eksternt download link. Det er hurtigere for dig at uploade filen, og ligeledes hurtigere for modtageren at downloade den. Der er som regel også begrænsninger for hvor stor en fil må være, hvis du skal dele den gennem e-mail eller Facebook. Hvis du eksempelvis ønsker at sende en videofrekvens, så kan du på få minutter nedpakke fra en størrelse på flere gigabyte til minimale megabyte. Der er selvfølgelig begrænsninger for hvor meget du kan nedskære filstørrelsen, men det kan typisk lade sig gøre at mindske filstørrelsen med ti gange.

Understøttede filformater

Hvis man skal finde et godt komprimeringsværktøj, så er det helt essentielt at det understøtter en række filformater. Så du ikke ender med at sidde med et komprimeringsværktøj, som ikke kan udpakke den modtaget fil. WinRAR er på nuværende tidspunkt det mest populære komprimeringsværktøj, og det er blandet andet på grund af understøttede filformater. CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE, UUE, BZ2, JAR, ISO, Z, 7-ZIP med flere. Er blot eksempler på formater som WinRAR har klar til ind- og udpakning. Og fordi at WinRAR er så populært, så bliver det også ofte opdateret, hvilket betyder at alle kommende nye filformater med garanti vil blive understøttet.

Man skal kunne finde rundt!

Komprimeringsværktøjet skal simpelthen være til at finde rundt i. Der findes så mange forskellige, og størstedelen af dem er kaos. Brugervenligheden skal være klar og tydelig. Der skal slet ikke forekomme nogen tvivl om hvordan man i programmet kan gøre det, som man ønsker. Den største fordel ved WinRAR som værktøj, er helt sikkert muligheden for at kunne nedpakke og udpakke blot ved at højreklikke på den modtaget fil. Med WinRAR behøver man altså ikke nødvendigvis at åbne programmet, efter at man har installeret det. Og installation er heller ikke noget problem, det går lynende hurtigt præcis ligesom ind- og udpakningen. Derudover så fylder programmet så lidt på ens computer, at det er først når man rent faktisk skal bruge programmet, at man ligger mærker til at det overhovedet er der. Det skal ligeledes også være overskueligt. Grænsefladen skal gerne have et simpelt design, som er til at finde rundt i. Der skal ikke forekomme nogen tvivl om, hvorfor knapperne og funktionerne er placeret hvor de er. 

Sikkerhed

Der er altid en sikkerhedstrussel ved at dele filer online med hinanden. Et er af hvis du sender sensitive filer, så risikere du at de ender i de forkerte hænder. Noget andet er at den fil som du har modtaget, kan indeholde diverse virusser eller spyware. Hvis du sender sensitive informationer, så er en simpel løsningen muligheden for at kodeordsbeskytte dine filer inden afsendelse. Det er simpelt at gøre, og hvis du benytter WinRAR så skal du blot under nedpakning indtaste det ønskede kodeord for filmappen. Kodeordet skal du selvfølgelig lige sige videre til modtageren, ellers kan det ikke lade sig gøre for dem at åbne filen. Og derved er det heller ikke muligt for uvedkommende at åbne filen. Angående virusser og spyware, så har WinRAR også en funktion som tillader skanning af filer. Efter erfaring så lykkedes det WinRAR at opfange alle virusser og spyware.

Opdateringer

Uanset hvilken software som man benytter, så er opdateringer altid et vigtigt element. I forhold til komprimeringsværktøjer, så er det i forhold til understøttede filformater og sikkerhed mod de seneste sikkerhedstrusler. Derudover så bliver teknologien altid videreudviklet, så når værktøjer ofte bliver opdateret, så bliver det højst sandsynligt også væsentligt hurtigere at ned- og udpakke filer. Samt hvor meget man kan nedskære størrelsen på nedpakninger.

Understøttelse af dit styresystem

Uanset hvilket komprimeringsværktøj som du vælger, så skal det selvfølgelig understøttes af dit styresystem for at overhovedet kan komme til at virke. Her kan man tage beslutningen om man ønsker et program, som er udviklet til alle styresystemer. Eller om man ønsker et program, som kun er udviklet specifikt til det styresystem som man benytter. Der kan være fordele og ulempe ved begge dele. Fordelen ved at vælge et program som er udviklet specifikt til ens styresystemer er, at denne udvikling som regel også er gennemarbejdet, så du ikke ender med en ikke kompatibel variant. Det kan også være en fordel at finde et komprimeringsværktøj, som har en bred sprogpakke tilgængelig. Også hvis man sagtens kan engelsk, så er variation af sprogpakke blot en indikation på at udvikleren har taget sig tid til kunderne.

Valg af komprimeringsværktøj

Der findes en masse forskellige komprimeringsværktøjer at vælge imellem, det mest benyttede er WinRAR. WinRAR er det oplagte valg, ikke bare fordi det er det mest populære, men også fordi at det er har sat en så høj standard, at det er svært for konkurrenterne at følge med. Selvom at WinRAR har siddet på tronen over komprimeringsværktøjer siden 1995, så har udvikleren ikke bare ladet programmet klare sig selv. Derudover så opfylder WinRAR alle de ovenstående for kriterier, for et fyldestgørende komprimeringsværktøj. Så hvis du leder efter et værktøj, som kan klare langt de fleste opgaver uden at imødekomme problemer, så er WinRAR et stærkt valg. Det skal dog nævnes, at der er nogle programmer, som er bedre til specifikke opgaver. Eksempelvis til nedpakning af specifikke videofiler. WinRAR kan dog udføre langt de fleste opgaver.