Nytårspynten er pakket ned, og vi er så småt ved at vænne os til synet af det nye årstal i kalender, reklamer samt nyheder. Har du gjort dig nogle spændende nytårsforsæt eller målsætninger, som du allerede ivrigt stræber efter at overholde i år? Alt efter mottoet New year, new me. Det kan være alt fra at opnå en sundere livsstil, dyrke din hobby mere og ordne ting i hjemmet, som længe har ladet vente på sig, eller blot at bruge mere tid sammen med venner og familie, du ikke så særligt ofte tilbage i 2017. Et nyt år byder altid på en frisk start og nye oplevelser, hvor målsætninger og store forhåbninger til disse præger samtalerne hjemme i de danske stuer. Det er selvfølgelig ikke kun de personlige nytårsforsæt og målsætninger, der skal gøre dit 2018 til noget ganske særligt.

Der sker mange ting i samfundet, som kan have en indflydelse på, hvordan din hverdag kører rundt nu. Det er derfor vigtigt at holde sig løbende opdateret på nye regler og lovændringer, der trådte i kraft ved årets start, så du kan være endnu bedre forberedt på et godt 2018.
Det kan være en jungle at finde rundt i, hvad der er blevet ændret, og betydningen det derfor har for dig. Derfor har vi nedenfor samlet et par af de lovændringer, som er trådt i kraft i 2018, så du kan være forberedt på ellers uforudsete hændelser, der har betydning for din hverdag!

Gebyrer på dit betalingskort
Det er ikke længere særlig ofte, man hører om mennesker, der dagligt betaler med kontanter.
Det meste betaling i fysiske butikker foregår i dag via betalingskort eller andre elektroniske betalingsmuligheder som eksempelvis MobilePay. Derfor får denne lovændring i en vis grad betydning for dig, dine daglige indkøbsture i supermarkeder eller onlineshopping, når der skal købes nyt til hjemmet. Kort sagt, så forsvinder pr. 1. januar 2018 gennem denne lovændring gebyrer, når du betaler med betalingskort. Dette gælder for de mest almindelige betalingskort. For dig som forbruger betyder denne lovændring, at du har nemmere ved at danne dig et overblik over prisen på forskellige varer, da du ikke længere skal indberegne det typiske kortgebyr oven i.
I den forbindelse træder også en kontantregel i kraft, som er vigtigt at være informeret om. Fysiske butikker vil fra enten kl. 20.00 eller 22.00 til kl. 06.00 ikke længere tage i mod kontanter som betalingsmulighed. Dette skal skærpe sikkerhed i de fysiske butikker, og mindske risiko for et potentielt røveri.

Har du planer om at køre syd for grænsen i 2018? Så læs med her
Mange danskere tager gerne et par gange om året, et smut ned syd for grænsen til vores kære naboland, Tyskland. Nogle tager derned for at lave storindkøb, andre tilbringer et par fridage i et af de tyske storbyer eller benytter sig flittigt af de tyske motorveje, for at nå den egentlige sommerferiedestination. Sikkerhed betyder alt, når du kører bil, og der er derfor trådt nye regler i kraft, når det kommer til kørsel i Tyskland. Eksempelvis er bødetaksterne for at bruge elektronik (heriblandt bl.a. smartphones, tablets, navigationsudstyr og e-bogslæsere) mens motoren i din bil er tændt, steget gevaldigt. I værste tilfælde kan du også risikere en måneds kørselsforbud. Så hvis du altså har planer om at køre i Tyskland i 2018, er det en god idé at blive opdateret på, hvilke ændringer, der er trådt i kraft. Du kan læse meget mere om disse nye regler og andre stramninger ved kørsel på de tyske veje lige her.

Nyt til dig, der er vild med droneflyvning
Inden for de sidste par år er droneflyvning blevet meget populært. Du får med droneflyvning mulighed for at optage materiale fra et perspektiv, der er helt ekstraordinært. Hvis du er en af dem med enten et dronetegn eller dronebevis, eller blot interesseret i at opnå et dronebevis i 2018, så vil du finde de nye regler om droneflyvning meget interessant. Der er utallige regler der gælder for, hvor du må flyve med din drone – og hvilken afstand der skal være til bl.a. bebyggelse og veje. Et af de vigtigste ændringer er dog trådt i kraft for at styrke sikkerheden ved droneflyvning og skærpe dronepiloternes kompetencer. Det vil fremover derfor kræve en praktisk flyveerfaring på 5 timer frem for 3 timer, hvis du ønsker at tage et dronebevis.

Vi håber, at denne artikel har hjulpet dig med at få et overblik over, hvilke lovændringer, der potentielt har en betydning for dig og dit 2018. Når dette er sagt, så ønskes du et rigtig godt 2018.