Krig kortspil
Det er muligt, man kan sige, at Krig kortspil, er det enkleste kortspil af dem alle. Enkelt er det i hvert fald! Samtidig er dette kortspil også et af de mest ikoniske kortspil, som rigtig mange danskere kender fra barndommen. Spillet kræver hverken avanceret strategi eller særlige forberedelser, og det kan spilles næsten hvor som helst, så længe man har et almindeligt sæt spillekort og en anden at spille med.
Krig er kendt for sin enkle struktur og måden det engagerer både børn og voksne i en intens dyst om at vinde alle kortene. Her får du en grundig gennemgang af Krig kortspillets historie og regler, samt de mest almindelige spørgsmål folk kan finde på at have til spillet – så du kan blive helt klar til den næste omgang krig med kort.
Krig kortspil historie og oprindelse
Krig kortspillets præcise oprindelse er ikke fuldstændig dokumenteret, men det menes at have udviklet sig fra forskellige traditionelle kortspil i begyndelsen af det 20. århundrede. Spillet blev især populært under Anden Verdenskrig, hvor soldater brugte det enkle spil som tidsfordriv i pauserne fra tjenesten.
Dets store udbredelse skyldes først og fremmest, at reglerne er virkelig lette at lære, og at spillet ikke kræver andet end et standard kortspil uden jokere. Krig har gennem tiden fået mange varianter og har optrådt i både film og tv-serier, hvilket også har været med til at bevare dets popularitet.
Hvis du er interesseret i kortspillets historie mere generelt, kan du på Historienets hjemmeside blandt andet læse om et interessant feministisk kortspil fra starten af 1900-tallet, som er fundet i England.
Krig kortspil regler
Reglerne i Krig kortspil er enkle og ligetil, hvilket gør spillet ideelt til både børn og voksne. Spillet kræver et almindeligt sæt spillekort på 52 kort, hvor jokerne typisk fjernes. Kortene blandes grundigt og deles ligeligt mellem spillerne. Hver spiller får sin egen bunke, som placeres med billedsiden nedad foran dem.
Når spillet går i gang, vender begge spillere det øverste kort fra deres bunke og lægger det på bordet. Spilleren med det højeste kort vinder runden og tager begge kort, som lægges nederst i vinderens bunke. Er der flere spillere, sammenlignes alle kort, og den med det højeste kort tager hele puljen. Kulør spiller ingen rolle i krig; det er udelukkende kortets værdi, der afgør udfaldet.
Hvis begge spillere vender et kort med samme værdi, opstår der ‘krig’. Her lægger begge spillere nu frem tre kort med billedsiden nedad og derefter et fjerde kort med billedsiden opad. Den spiller, der har det højeste af de nye kort, vinder hele bunken. Hvis der igen opstår lighed, gentages processen, indtil én vinder runden og tager alle kortene.
Spillet fortsætter, indtil én spiller har vundet alle kortene. Ja, eller indtil man bliver nødt til at stoppe af andre årsager.
Regler i Krig
Krig kortspil følger en fast struktur, hvor alle kort har en bestemt rang. Toeren er det laveste kort, og esset er det højeste. Hvis jokerne er med (som enkelte vælger at gøre) rangerer de over esset. Men de fleste vælger at spille uden jokere.
Når en spiller vinder en runde, lægges de vundne kort som nævnt nederst i spillerens bunke. Det er vigtig at huske på, at det ikke er tilladt at blande bunken undervejs. Spillets tempo og spændingsniveau kan variere, men det er netop denne uforudsigelighed, der godt kan gøre krig til et underholdende valg.
Antal kort
Et spil Krig spilles med et standard sæt på 52 kort. Hvis man spiller med flere end to deltagere, kan man vælge at inkludere flere sæt kort for at sikre, at alle får en tilpas stor bunke. Det mest almindelige er dog kun at spille to spillere og med ét sæt kort uden jokere.
Antal deltagere
Krig kan spilles af to eller flere personer, men spillet fungerer bedst med kun to deltagere. Med flere spillere bliver bunkerne mindre (medmindre man vælger at inkludere en ekstra stak kort), og spillet kan gå hurtigere, men samtidig godt miste lidt af sin intensitet og balance. Uanset antal deltagere gælder samme regler for sammenligning af kort og afgørelse af runder.
Kortenes værdi og rangering
Kortene rangeres fra lavest til højest: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, knægt, dame, konge, es. Hvis jokerne er med, har de den højeste værdi. Det er altid kortets værdi, der afgør, hvem der vinder runden – kulør har ingen betydning i Krig.
Krig kortspil er et meget enkelt, men underholdende spil, der har overlevet i flere generationer. Spillets lette tilgang og uforudsigelige udfald gør det til et oplagt valg, når man vil have et nemt og hurtigt sjovt kortspil, der kan samle både børn og voksne.
Spørgsmål og svar
Hvordan spiller man krig?
Man spiller krig ved at dele kortene ligeligt mellem spillerne og vende det øverste kort i hver runde. Spilleren med det højeste kort vinder runden og tager begge kort. Ved lighed opstår der krig, hvor flere kort lægges ned, og vinderen tager hele bunken.
Hvem vinder i krig kortspil?
Vinderen i Krig kortspil er den spiller, der til sidst sidder med alle kortene. Spillet kan også afsluttes, hvis man på forhånd har aftalt et bestemt antal runder, og den med flest kort vinder.
Hvor mange kort skal man have i krig?
I klassisk Krig får hver spiller halvdelen af et standard sæt, altså 26 kort, hvis man er to spillere. Hvis man er flere, fordeles kortene så ligeligt som muligt mellem alle deltagere.